středa 16. března 2016

Lima

Úvod


Těžko vysvětlovat, jak se to všechno událo. Úplně jednoduše Pepe, Kiki a David se rozhodli za mnou přiletět do Peru a tak se i stalo.  V pátek mě čekali 3 velcí bílí lidé z Evropy na letišti. První dva dny se rozhodli strávit v hlavním městě – Lima.

Lima


Z mého pohledu je Lima obrovské přibližně 10 milionové město, z kterého dostat se do přírody zabere nejméně dvě hodiny. Co se samotného města týče, každý by měl určitě navštívit Miraflores, Barranco, centrum Limy a jednu z vyhlídek Cruz del Papa nebo San Cristobal.

První den jsme využili FREE WALKING TOUR, která začínala u nejznámějšího parku Kennedy v Miraflores. Čekali nás 3 hodiny s anglicky mluvícím průvodcem. Z Miraflores do města jsme se dostali Metropolitanem, což je zřejmě nejrychlejší způsob dopravy v Limě. Autobusy mají své oddělené pruhy, tedy je zácpy moc nezajímají. Cena 2,5 soles nezáleží na vzdálenosti, kterou jedete. Byli jsme seznámeni s hlavním náměstím Plaza de Armas, kde naleznete, hned tři významné budovy: Palacio de Gobierna, Palacio de Municipal a Catedral de Lima. Prošli jsme hlavní trh s peruánským zbožím. Nejvíce se prodávají ponča, kabely, kabelky, pouzdra, peněženky a suvenýry. FOTO ZDE Nahlédli jsme i do chudší části města, kam nám průvodce doporučoval moc nechodit. Samozřejmě po prohlídce jsme tuto část museli jít prozkoumat. Na závěr prohlídky jsme ochutnali různé druhy pisca, což je +-40% vínovice, ale také se z pisca dělají různé drinky. Nejznámější je pisco sour. Na závěr každý mohl přispět, kolik uznal za vhodné.

Po prohlídce jsem kamarádům musela ukázat mototaxi, což je motorka předělaná na taxi. Tímto podivným vozítkem jsme vyjeli na nejvyšší bod – Sant Cristobal, z kterého teprv bylo pořádně vidět, jak je Lima obrovská a hlavně jak jsou obrovské chudé čtvrti v okolí Limy. Místní policie se o nás asi bála, tak s námi jela jako doprovod. Také jsme hned museli ochutnat ceviche – asi nejtypičtější jídlo pro přímořské oblasti v Peru a jugos – různé druhy mixovaného ovoce (u nás se tomu říká smoothie). Tyto dobroty koupíte takřka kdekoliv a v centru Limy i za příznivé ceny. Při návratu jsme ještě navštívili Circuito Magico del Aqua – nově vybudované fontány, které jsou v noci nasvíceny a s hudbou dělají různé efekty.

S neslušnou sochou
Plaza de Armas
Ochutnávka Pisca
Před
Nahoru
 

San Cristobal

Po - odpočinek před kostelem

Následující den byl ve znamení balení, seznámení s peruánskými postupy na autobusovém nádraží, kdy paní tiskne lístek minimálně půl hodiny a lenošení v Parku. Bus ve 13 byl plný, tak museli kamarádi čekat do 17. Na doporučení jeli s Hermanos Flores, což je levnější společnost. Jídla po málu a Thomas neví, jestli ztratil nebo mu ukradli peněženku z víka batohu. Pokud chce člověk lepší služby, typu pohodlné sedačky a lepší jídlo, vyplatí se připlatit buď za Cruz del Sur, Olturzu nebo Exclucivu.
Zde se naše cesty opět na chvilku rozešli, protože já měla ještě nějaké vyřizování v Limě. Místo sebe jsem poslala Thomase – klučinu z Německa, kterého jsem potkala na pláži. Kamarádi pokračovali do Cusca na velmi známý trek Salkantay vedoucí k Machu Picchu.

Barranco


V době nepřítomnosti mých kamarádů jsem navštívila se svou polskou kamarádkou Sylwii Barranco. Také jsme využili FREE WALKING TOUR. V této části města se nachází mnoho restaurací, kde můžete ochutnat pestrou peruánskou kuchyni. Také zde naleznete bohémské bary a kluby, kde můžete ochutnávat všechny druhy pisca. Na každém kroku uvidíte nádech umění. Na zdech jsou zajímavé kresby. I na chodnících se můžete potkat s různými nápisy a kresbami. Občas na vás vykoukne zrcadlo s nějakým hezkým nápisem např. president. Tuto čtvrt jsem následně ukázala i Davidovi s Kiki.










Už nám hrabé ... :-D

Miraflores


V Miraflores jsem strávila měsíc. Pro turisty je zde bezpečno, ale v centru Miraflores je dosti draho. Jedná se o takový malý nádech Evropy. Najdete zde Mc Donald, KFC, Starbucs i Subway. Já se těmto místům vyhýbala a chodila nakupovat takzvaně za most do Surquilla, kde se nachází typický peruánský market s poměrně typickými peruánskými cenami. Pro Evropana nepochopitelné, že supermarket zvaný Wong je dražší než malé obchůdky. Pro Peruánce je supermarket asi zatím stále něco exkluzivního. Nejvíce času jsem trávila na pláži s kamarády surfaři. Je zde hned několik surfařských škol vedle sebe, moje oblíbená je škola Pepe surf school. Velkým mínusem je velmi špinavý oceán. Bohužel v Peru mají k ekologii ještě hodně daleko. Voda zapáchá a po každé návštěvě je nutná sprcha. Hostel se dá sehnat kolem 25 soles za noc. Za občasnou výpomoc jsem platila pouhých 250 soles na měsíc, což je na Miraflores hodně pohodová cena. Upřímně moc Peruánců v této části Limy nenajdete. Nejkrásnější částí je Malecon, kde se nacházíte na přibližně 30m vysokém útesu a z upravených parků můžete sledovat západy slunce nad oceánem. Mnoho lidí do těchto parků chodí běhat a posilovat.


Žádné komentáře:

Okomentovat